Naučte se milovat potraviny s obsahem zdravých tuků!

Také máte pocit, že když slyšíte jakoukoli informaci o výživě v souvislosti se slovem „tuk“, ihned se vám vybaví kalorické bomby, fastfoody a nevzhledné tukové zásoby ve vašem těle, kterých se snažíte zbavit? Pokusíme se vás v následujících řádcích přesvědčit o tom, že tuky vůbec nejsou něco, čeho byste se měli ve stravě obávat – a už vůbec ne něco, čemu je potřeba se vyvarovat. Právě naopak, máme-li dokonalé povědomí o správné nutriční skladbě jídelníčku a víme, které tuky jsou pro nás prospěšné, s našim tělem a celkovým zdravím udělají hotové zázraky!

šťastná žena

Pojďme si tedy říci něco o tucích: základní mýtus o nich je ten, že po tom, co je sníme, se dané tuky ze stravy automaticky uloží do našeho tělesného tuku. O tom, co se nám v těle ukládá, ale rozhoduje celková kalorická hodnota celého našeho jídelníčku. Tuky jsou naopak velmi důležitou složkou našeho stravování a základní makroživinou. S jejich pomocí máme zajištěný dlouhodobý příjem energie a optimální hormonální rovnováhu (proto je jejich konzumace důležitá zejména pro ženy). V tucích se rozpouští spousta důležitých vitamínů (například vitamíny A, E, D a K) a navíc se starají o chuťovou stránku celého pokrmu.

ořechy v košíku

Z čeho tedy můžeme získat kvalitní a zdravé tuky? Základním zdrojem je určitě maso, zejména tučné ryby (například oblíbený losos), avokádo, potom určitě ořechy a semínky. Ořechy jsou kromě toho, že jsou bohaté na tuky, dobré i pro náš mozek, a proto bychom se jim neměli vyhýbat, zejména tehdy, když je součástí naší denní rutiny i „práce hlavou“. Zkuste zapojit do jídelníčku třeba vlašáky, para ořechy nebo jiné exotičtější varianty – například cena piniových oříšků Nakliceno je velmi příznivá, nemusíte se proto obávat, že z této investice finančně vykrvácíte. Oříšky vám vydrží opravdu dlouho.

Dalším skvělým zdrojem jsou určitě vajíčka, zejména pak vaječné žloutky. Také vysokoprocentní čokoláda a rostlinné oleje (například olivový nebo avokádový).